Hva er regenerativt landbruk?
Regenerativt landbruk er en fellesbetegnelse for alt landbruk som utvikler og forbedrer jord- og økosystemhelsen, samtidig som man produserer mat og andre råvarer. Med en helhetlig tilnærming er målet å samtidig oppnå bedre økonomi og livskvalitet for bonden.
Jordhelseprinsipper
Det er viktig at man overvåker eller måler jord- og økosystemhelsen, slik at man faktisk oppnår regenerering.
I regenerativt landbruk jobber man med naturens prinsipper for å oppnå kontinuerlig forbedring av jordhelsen. Disse jordhelseprinsippene er:
Se gården i en helhetlig kontekst
Begrens jordforstyrrelser
Hold jorden dekket
Øk mangfoldet
Hold levende røtter i jorda
Integrer dyr etter naturens mønstre
Det første prinsippet er spesielt viktig å forstå. Det handler om at alle metoder man forsøker må sees i sammenheng med den konteksten man skal jobbe innenfor. Konteksten er for eksempel klima og andre naturgitte forutsetninger, ressurser, økonomi og menneskene som skal drive gården.
De andre jordhelseprinsippene er naturens egen måte å beskytte og gjenoppbygge god jordhelse, som vi kan etterlikne i landbruket.
Definisjon
Å regenerere betyr å gjenskape eller fornye noe som er tapt eller ødelagt, med vekst ut fra gjenværende deler.
Regenerativt landbruk er ingen beskyttet praksis slik som for eksempel økologisk landbruk, og har ingen juridisk definisjon. Hvis du søker etter en definisjon, vil du derfor finne mange ulike definisjoner.
I 2023 ble European Alliance for Regenerative Agriculture (EARA) dannet. På to dager ble 50 bønder, pionerer i regenerativt landbruk fra land i hele Europa, enige om fire grunnleggende prinsipper for å beskrive regenerativt landbruk. Med erfaring fra vidt forskjellige typer landbruksareal, klima og geografi, var prinsippene likevel lett å enes om.
Vi har her valgt å gjengi en definisjon som bøndene selv har laget. Under kan du lese de fire prinsippene som forklarer hva regenerativt landbruk er:
- Et regenerativt landbruk defineres ut ifra et målbart bedre resultat på økosystem, som samtidig ivaretar økonomisk og sosial trygghet.
- Et regenerativt landbruk ser gården og matproduksjon i en helhetlig kontekst.
- Regenerering er en kontinuerlig prosess, og ikke en metode.
- Et regenerativt landbruk er systemisk og forutsetter regenerering i alle naturlige ledd av produksjonen.