Hvorfor kompetanseplattform for regenerativt landbruk?
Regenerativt landbruk er en fellesbetegnelse for alt landbruk som utvikler og forbedrer jord- og økosystemhelsen, samtidig som man produserer mat og andre råvarer. Med en helhetlig tilnærming er målet å samtidig oppnå bedre økonomi og livskvalitet for bonden.
Bakgrunn
Landbruksdirektoratets rapport “Nasjonalt program for jordhelse” og NIBIO-rapporten «Muligheter og utfordringer for økt karbonbinding i jordbruksjord» belyser en rekke av utfordringene jordbruket står ovenfor grunnet dårlig jordhelse.
I begge rapportene står regenerativt landbruk omtalt under helhetlige landbrukspraksiser som har som mål å forbedre jordhelsen. Det konkluderes med at “det er store kunnskapsbehov om jordhelse, og økologiske og regenerative metoder”.
Stort behov for kunnskap
Regenerativt landbruk har allerede vært et hett tema i for eksempel USA i minst et tiår, og de siste årene har interessen for regenerativt landbruk begynt å ta av også her til lands. Selv om begrepet ‘regenerativt landbruk’ begynner å bli kjent i Norge, er kunnskap og kompetanse et hinder for at en slik gjenoppbyggende landbrukspraksis skal få feste og spre seg blant norske produsenter. Det er imidlertid en stor etterspørsel etter kunnskap fra bønder, rådgivere, matvarebransjen og beslutningstakere.
Grunnet mangel på norske bøker, nettsider og rådgivning om temaet, tyr mange til utenlandske kilder for kompetanseheving. Dette materialet er, i tillegg til å være på andre språk, ikke tilpasset landet vårt - verken når det gjelder klimatiske og andre naturgitte forhold, eller de systemiske rammene norske bønder jobber innenfor.
Om kompetanseplattform for regenerativt landbruk
I lys av dette, gikk derfor Norges Vel, Regenerativt Norge og Norsk landbruksrådgiving sammen om prosjektet “Kompetanseplattform for regenerativt landbruk”. Kompetanseplattformen består av denne nettsiden og et gratis e-kurs. I kurset formidles teorien bak regenerativt landbruk på en enkel måte, samt hvordan prinsippene for god jordhelse kan gjennomføres i praksis.
Kompetanseplattformens hovedmålgruppe er gårdbrukere. Deretter bøndenes nærmeste støttespillere, som rådgivere, lokale faglag, pilotgårder og landbruksskoler. En av målsetningene med plattformen er å gjøre kunnskap og kompetanse om regenerativt landbruk enklere tilgjengelig for disse målgruppene, samt å være samlende med tanke på de ulike miljøene som jobber med regenerativt landbruk.
Våre støttespillere
Arbeidet med kompetanseplattformen har blitt støttet av Landbruksdirektoratets Klima- og miljøprogram, Norges Bondelag og Gjensidiges Bærekraftfond, tidligere Viken Fylkeskommune, Kolonihagens Bærekraftsinitiativ og Motimate. Vi ønsker å rette en stor takk til disse!
Takk også til Baltic Sea Action Group og Svensk Kolinlagring som har vært behjelpelige med deling av erfaringer fra eget arbeid med å etablere liknende plattformer i henholdsvis Finland og Sverige, samt deling av innhold fra tilhørende kurs - det finske kurset “Grunderna i regenerativt jordbruk” og det svenske kurset “Regenerativt jordbruk”.